Doorlopende verkoop van showroommeubilair in Tielt wegens renovatiewerken.

10 ergonomische tips voor comfortabel rijden in de auto

We maken vaker lange ritten met auto auto. Deze ritten zorgen ervoor dat we lang in dezelfde houding zitten naast ons dagelijkse bureauwerk, wat kan leiden tot vermoeidheid, zware benen, rugpijn en concentratieverlies. Deze problemen willen we graag vermijden voordat we beginnen aan een ontspannende vakantie.

Hier zijn enkele tips om deze problemen aan te pakken en comfortabel en ontspannen in de auto te reizen:

1. Hoogte van de autostoel
Zorg ervoor dat je heupen hoger komen dan je knieën. Als dit niet mogelijk is, probeer dan knieën op dezelfde hoogte als de heupen te krijgen. Er moet minimaal een vuistruimte tussen je hoofd en het dak van de auto zijn. Als je stoel niet hoog genoeg is, gebruik dan een zitkussen om hoger te zitten.


2. Afstand tot stuur
Bij het strekken van de armen op schouderhoogte zou het stuur ter hoogte van de pols moeten komen. Zet het stuur ook niet te hoog, zodat de armen onder schouderhoogte blijven. Eventuele armsteunen kunnen helpen om de houding nog meer te ontspannen.


3. Afstand tot pedalen
Bij voorkeur is er een lichte buiging in de knie bij het volledig indrukken van de pedalen. Wanneer je benen gestrekt of teveel geplooid zitten, zorgt dit voor extra belasting op het kniegewricht. Hou een vuistruimte afstand tussen de knieholte en de zitting van de stoel.


4. Rugleuning
De rugleuning moet het best ondersteuning bieden tot schouderhoogte. De hellingsgraad van de rugleuning ten opzichte van de zitting kan variëren tussen 90° en 120°, maar probeer deze regelmatig te veranderen. Als de autozetel is uitgerust met een verstelbare lendensteun, zorg er dan voor dat de druk net boven de broeksrand komt en steun geeft ter hoogte van het bekken. De mate waarin deze meer of minder druk uitoefent, kan persoonlijk worden aangepast aan het eigen comfort.


5. Hoofdsteun
Tijdens het autorijden wordt een hoofdsteun niet gebruikt. Een hoofdsteun speelt echter wel een belangrijke rol in de preventie van een whiplash bij ongevallen. Stel de hoofdsteun zo in dat de bovenkant van de steun op gelijke hoogte komt met de kruin van het hoofd. Probeer de afstand tussen het hoofd en de hoofdsteun zo klein mogelijk te houden.


6. Spiegels
Om een goed beeld te krijgen van je omgeving tijdens het rijden, plaats je de spiegels best als volgt:
Zijspiegels – een derde lucht / twee derde grond
Achteruitkijkspiegel – linkerkant van de spiegel stel je gelijk met de linker en onderkant van de achterruit.


7. Voeten
Zorg ervoor dat je voeten stevig op de pedalen staan. Je rechtervoet rust ontspannen op het gaspedaal en je linkervoet vindt goede steun op de voetensteun links van de pedalen. Dit vermindert de belasting op je rug en bekken.


8. Neem pauzes
Net als bij bureauwerk is het belangrijk om regelmatig te pauzeren en het langdurig zitten te onderbreken. Stop regelmatig, strek je benen en maak een korte wandeling. Dit biedt vele voordelen voor je gezondheid.


9. Beweeg tijdens het rijden
Je kunt tijdens het rijden enkele lichte oefeningen doen, zoals je schouders rollen, je hoofd van oor naar schouder bewegen, je kin omhoog en omlaag bewegen en je enkels bewegen. Doe dit op een veilige manier en blijf altijd alert op de weg.


10. Juiste manier van in- en uitstappen
Bij het instappen ga je met je rug naar de auto staan, neem je plaats op de zitting en draai je vervolgens tegelijkertijd met het inbewegen van je benen de auto in. Bij het uitstappen draai je op de zitting en neem je je benen mee, neem je steun aan het portier en sta je rechtop met ondersteuning. Zo vermijd je onnodige spanning en belasting van je lichaam en stap je comfortabel in en uit de auto.


Goede rit en vakantie gewenst!


Toch nog last in de auto of een slechte autozetel? Wij bieden enkele hulpmiddelen aan die je klachten kunnen verhelpen:

Bron: Verv, Vlaamse ergonomie vereniging

Vorige post
Volgende post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.