Showroom Tielt open deze zomer. Showroom Burocomfort Sint-Niklaas gesloten van 22 juli tem 2 augustus. Magazijnverkoop weekend 31 augustus & 1 september.

Akoestiek

Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid; het is de leer van het geluid. Ze
houdt zich bezig met de opwekking, de perceptie en de voortplanting van geluid. Geluid plant zich voort via trillingen door een medium. Wij mensen vangen die trillingen op met onze oren. Geluid plant zich voort door middel van geluidsgolven. Als het medium lucht is spelen bijvoorbeeld ook temperatuur en vochtigheidsgraad een rol. Geluidsgolven variëren in grootte, afhankelijk van de trillingsfrequentie.

In de praktijk verstaan we meestal onder akoestiek ‘de eigenschappen die een ruimte heeft in verband met klank en nagalm van geluid’. Men spreekt over een ‘slechte’ of een ‘goede’ akoestiek in een bepaalde ruimte. Akoestiek wordt dus gebruikt om de kwaliteit van het geluid in een bepaalde ruimte aan te duiden. Dit zijn de eigenschappen die een bepaalde ruimte heeft op het gebied van geluidsabsorptie en –reflectie. Geluidsgolven worden immers opgenomen, ‘geabsorbeerd’ door poreus absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, het andere deel weerkaatst, ‘reflecteert’ in de ruimte. De akoestiek leert ons iets over de manier waarop een ruimte geluid weerkaatst.

Een ‘goede’ akoestiek is trouwens afhankelijk van de functie van de ruimte: zo zal een vergaderzaal akoestisch andere noden hebben dan een muziekzaal of een auditorium. Als alle geluiden in een ruimte gelijkmatig worden geabsorbeerd, zowel hoge als lage frequenties, dan zal de ruimte op akoestisch vlak als aangenaam beschouwd worden. Het is dus heel belangrijk om na te denken over een ‘goede’ akoestiek op kantoor!

Nagalmtijd

De nagalmtijd in een ruimte kan gemeten worden met speciale meetapparatuur en een geluidsbron. Nagalmtijd is één van de meest gebruikte termen in de ruimteakoestiek. De term wordt gebruikt om de hoeveelheid galm aan te duiden: hoeveel tijd nodig is om geluid met een bepaald volume in een ruimte af te laten nemen. Hierbij spelen bovendien verschillende factoren een rol, zoals de grootte van de ruimte, de hoogte van het plafond, de inrichting en de bezetting ervan.  We stellen immers andere akoestische eisen aan een ruimte in functie van waarvoor ze gebruikt wordt. Er bestaan gelukkig referenties. Zo weten we wat een gemiddelde mens als aangenaam ervaart in een bepaald type ruimte.

Akoestisch advies

Oplossingen voor een goede akoestiek op kantoor

Het akoestisch geluid is het geluid dat aanwezig is of ontstaat in de ruimte waarin men zich bevindt. Als meerdere personen langer dan tijdelijk in een bepaalde ruimte verblijven en er veel nagalm is, dan zal het akoestisch geluid in die ruimte beperkt moeten worden.

Kantoorwerk vraagt concentratie. Vooral in open kantoren is deze snel verstoord door allerlei omgevingsgeluiden. Bovendien staat ongewenst geluid hoog op de lijst van stressfactoren. Nadenken over akoestiek is dus ook van psychologisch belang.

Gelukkig zijn er tal van oplossingen voor ruimtes waar de akoestiek niet optimaal is. Enkele voorbeelden zijn hoekjes creëren in de ruimte, dus de ruimte opsplitsen, geluiddempende panelen gebruiken, vloerkleden en stoffen meubelen voorzien en accessoires zoals planten of akoestische wanddecoratie plaatsen.

Het is dus duidelijk dat goed nadenken over akoestiek in een ruimte enorm belangrijk is. Het is aan te raden om naar het berekend advies van een specialist ter zake te luisteren, die expert is inzake akoestiek, op zowel theoretisch, als praktisch gebied.

Zoals reeds gezegd, verschillende ruimtes hebben verschillende problemen en noden op het gebied van akoestiek. Het is dus belangrijk om eerst de ruimte grondig te bestuderen! We raden zelfs aan om indien mogelijk goed na te denken over de akoestiek van een gebouw vooraleer met het bouwen zelf of de inrichting ervan te beginnen, maar gelukkig kunnen wij tal van oplossingen bieden als er akoestische problemen in bestaande ruimtes ervaren worden.

Akoestisch advies

Directe oplossingen bij duidelijke akoestische problemen

In onze webshop worden tal van kant en klare akoestische oplossingen te koop aangeboden. Je kan er niet alleen losstaand akoestisch meubilair vinden, maar ook muur- en wandoplossingen, akoestische panelen voor een bureau, enz.

De aankoop van een akoestische ’booth’ of ‘silent box, kan een oplossing zijn om een luidruchtig landschapskantoor onmiddellijk te voorzien van de nodige rust en privacy. Dit is een esthetisch verantwoorde alles-in-één-oplossing, met inbegrepen verluchting, verlichting en elektrificatie, een verplaatsbaar huisje apart in uw ruimte, waarbij geen verbouwingen nodig zijn. Ideaal voor vergaderingen, telefoontjes of gewoon wat rust.

Akoestisch advies nodig bij jouw project?

Gratis intakegesprek

Ontdek hoe we jouw kantoorruimte kunnen optimaliseren.

Akoestiek op kantoor: meten is weten

Open kantoren, gesloten kantoren, vergaderruimtes, callcenters, allemaal hebben ze specifieke noden als het op akoestiek aankomt. Hierbij zijn geïsoleerde wanden cruciaal. Voor een effectieve aanpak van geluidsoverlast is professioneel advies nodig.

Onze specialisten komen graag bij u langs. Ze bestuderen uw ruimte nauwkeurig op gebied van akoestiek en maken een gedetailleerd rapport. Ze meten er de akoestiek en bieden u daarna tal van mogelijke geluiddempende oplossingen en producten aan, waaronder het gebruik van mogelijke akoestische materialen. Het kan gaan over één problematische ruimte of verschillende zalen in een gebouw. Het rapport bevat ook een 3D ontwerp met de gepaste positionering van akoestische wandpanelen, plafondpanelen, bureauschermen, scheidingswanden, geluidsisolerende voorzetwanden, …

Hoe gaan onze specialisten inzake akoestiek te werk?

  • Onze specialisten maken een afspraak met de potentiële klant om de betreffende ruimte te bestuderen. (zie video hieronder)
  • Ter plaatse worden allerlei vragen gesteld om te bepalen waarvan het meeste geluidsoverlast ondervonden wordt. Het kan bijvoorbeeld gaan over hinderlijke galm, contactgeluiden of gesprekken van collega’s die naast mekaar zitten. Ze schatten ook in of de akoestische problemen met de ruimte zelf of het gebouw te maken hebben.
  • Ze bekijken welke materialen gebruikt zijn in de ruimte, bepalen het volume ervan en meten alles nauwkeurig op.
  • Er wordt onderzocht op welke plaatsen er wand- of plafondpanelen kunnen hangen.
  • Op basis van al deze informatie wordt door het akoestisch bureau van onze leveranciers een studie gemaakt om te bepalen hoeveel geluidsabsorptiemateriaal er idealiter nodig is.
  • We maken een ontwerp en bezorgen een offerte aan de klant, rekening houdend met zijn specifieke voorkeuren.
  • Na bestelling plaatsen wij de akoestische materialen zoals voorzien en onze geluidsexperten voeren nog een laatste meting uit. Indien nodig volgen nog extra aanpassingen.