Verleng het gevoel van vakantie: neem het hele jaar door microbreaks

Een veelvoorkomende klacht bij mensen die veel achter een beeldscherm werken, is een pijnlijk en gespannen gevoel in de nek, schouders, onderarmen en polsen. Deze pijn ontstaat vaak als gevolg van het statisch aanspannen van spieren, waarbij weinig tot geen beweging plaatsvindt.

Wanneer spieren actief zijn, produceren ze afvalstoffen. Als deze afvalstoffen niet tijdig worden afgevoerd door middel van strek- en ontspanningsoefeningen, kunnen ze leiden tot verzuring, prikkeling en pijn. Dit kan worden voorkomen door regelmatig korte microbreaks in te lassen. Deze korte pauzes, waarin stretch- en ontspanningsoefeningen worden gedaan, bevorderen de doorbloeding. Hierdoor kunnen zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden getransporteerd en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd.

Hoewel sporten in onze vrije tijd zeer waardevol is, kan het niet het probleem van langdurige statische activiteit achter een computer volledig oplossen. Microbreaks zijn de ideale manier om ons lichaam gedurende de dag regelmatig te laten herstellen.

Tijdverspilling? Integendeel, onderzoek wijst uit dat microbreaks juist de productiviteit ten goede komen en vaak ook de kwaliteit van ons werk verbeteren.

Hier zijn enkele tips voor effectieve microbreaks:

 1. Leg tijdens het werken met een toetsenbord en muis regelmatig je handen even in je schoot. Maak er een gewoonte van om, wanneer je iets leest op jouw beeldscherm, je hand van de muis te halen.

 2. Laat je armen losjes langs jouw lichaam hangen en maak enkele draaibewegingen met je schouders, zowel naar voren als naar achteren.

 3. Haak je handen in elkaar en duw jouw armen en handpalmen zo ver mogelijk naar voren. Houd deze positie vast en ontspan.

 4. Plaats je handen achter je hoofd, trek jouw ellebogen zo ver mogelijk naar achteren en ontspan.

 5. Knijp krachtig in je handen en strek jouw vingers vervolgens zo ver mogelijk open in een snel en afwisselend tempo.

 6. Knijp afwisselend je ogen dicht en open en kijk daarna ongeveer 20 seconden in de verte.

 7. Trek je kin naar je borst en strek langzaam jouw hoofd naar achteren.

 8. Maak vanuit een zittende houding jezelf zo groot mogelijk en ontspan vervolgens langzaam.

 9. Plaats je handen op de armleuningen van jouw stoel en druk je lichaam omhoog.

 10. Trek je voeten krachtig naar je toe vanuit je enkels, waarbij je jouw knieën goed strekt.

 11. Adem een paar keer rustig in en uit. Laat jouw uitademing iets langer duren dan jouw inademing.

 12. Probeer bewust een keer te glimlachen, het geeft een goed gevoel en werkt ontspannend!

Bij het uitvoeren van deze oefeningen mag je een zekere mate van spieractiviteit of rek voelen. Dit is normaal en duidt erop dat de oefeningen hun werk doen. Door regelmatig microbreaks in je werkdag op te nemen, kun je het pijnlijke en gespannen gevoel in jouw lichaam verminderen en je welzijn verbeteren.

Verleng het gevoel van ontspanning dat je op vakantie ervaart het hele jaar door met deze eenvoudige en effectieve microbreaks.
Vorige post
Volgende post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.