Showroom Tielt open deze zomer. Showroom Burocomfort Sint-Niklaas gesloten van 22 juli tem 2 augustus. Magazijnverkoop weekend 31 augustus & 1 september.

Lage rugpijn: oorzaken, risicofactoren en oplossingen

Lage Rugpijn: Oorzaken, Risicofactoren en Oplossingen

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat zowel jong als oud treft. Het betreft pijn in de lumbale regio van de rug, die kan variëren van acute rugklachten tot chronische rugklachten. In deze blogpost verkennen we de oorzaken, risicofactoren en effectieve oplossingen voor lage rugpijn, met een focus op zowel preventieve als reactieve maatregelen.

 

Oorzaken en Risicofactoren van Lage Rugpijn

Lage rugpijn kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Vaak is er geen specifieke lichamelijke oorzaak aan te wijzen, wat het lastig maakt om een gerichte behandeling te vinden. Enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren zijn:

 • Over- en Onderbelasting: Het tillen van zware lasten zonder de juiste techniek kan de rug overbelasten. Aan de andere kant kan een gebrek aan beweging en een sedentair leven ook bijdragen aan rugklachten.
 • Mentale Gezondheid: Stress en psychische klachten kunnen fysieke symptomen, zoals rugpijn, verergeren.
 • Slechte Houding en Ergonomie: Onjuist gebruik van bureaustoelen zonder adequate lendensteun kan de rug belasten als ook het niet juist inrichten van de werkplek.

 

Vroegtijdig Ingrijpen en Pro-actieve Aanpak

Vroegtijdig ingrijpen is cruciaal bij het voorkomen van chronische rugklachten. Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen door een pro-actieve aanpak te hanteren:

 • Aangepaste Alternatieve Taken: Wanneer een werknemer last heeft van lage rugpijn, kunnen alternatieve taken worden aangeboden die minder belastend zijn voor de rug. Dit helpt de werknemer om actief te blijven en bevordert het herstel.
 • Ergonomische Werkplekken: Investeer in ergonomisch verantwoorde bureaustoelen met lendensteun. Modellen zoals Youni, Rovo XP 4015 en Every bieden goede opties die de juiste ondersteuning bieden.

 

Blijven Bewegen

Een van de beste manieren om lage rugpijn te voorkomen en te behandelen, is door in beweging te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de spieren die de wervelkolom ondersteunen en verbetert de flexibiliteit en houding. Zelfs eenvoudige oefeningen zoals wandelen, stretchen en core-oefeningen kunnen een groot verschil maken.

  

Ergonomische Oplossingen voor op het Werk

Een ergonomische werkplek is essentieel voor het voorkomen van lage rugpijn. Hier zijn enkele aanbevolen producten:

 • Youni: Een veelzijdige bureaustoel die de lage rug voldoende ondersteunt en toegankelijk is voor een breed publiek. 
 • Rovo XP 4015 EB: Een ergonomische bureaustoel met uitstekende oppompbare lendensteun en de Ergo Balance 3D-techniek stimuleert impulsief dynamisch zitten, oftewel bewegend zitten.
 • R-go riser flexible: Een verstelbare laptopstandaard die helpt om een betere werkhouding aan te nemen.
 • R-go HE mouse: Een ergonomische verticale muis die de druk op de pols vermindert doordat het hand in een neutrale positie wordt gehouden. 
 • Up-Kruk: De Up is een goede manier om het stilzitten te onderbreken en het actief en dynamisch zitten te stimuleren. Helpt bij het versterken van de core-spieren door een actieve zitpositie te bevorderen.
 • R-go Q260 document en laptophouder: Verbetert de werkhouding door documenten en laptops op ooghoogte te plaatsen.

 

Conclusie

Lage rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat een aanzienlijke impact kan hebben op het dagelijks leven. Door vroegtijdig in te grijpen, pro-actief te handelen en de juiste ergonomische hulpmiddelen te gebruiken, kunnen zowel werkgevers als werknemers bijdragen aan het voorkomen en verlichten van rugklachten. Blijven bewegen en aandacht besteden aan mentale gezondheid zijn ook cruciaal in de strijd tegen lage rugpijn. Investeer in jezelf en je werkplek om een gezonde rug te behouden.

Vorige post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.