Efficiënt ademen om pijn in de schouders en nek te voorkomen

Veel mensen die veel tijd achter een beeldscherm doorbrengen, zitten vaak op het puntje van hun stoel, met hun romp en hoofd naar voren gebogen alsof ze elk moment uit de startblokken moeten schieten.

Helaas kan deze houding ervoor zorgen dat het diafragma, ook wel bekend als het middenrif, niet goed zijn werk kan doen bij de ademhaling. Het resultaat is oppervlakkig, snel en onregelmatig ademen, ook wel bekend als een 'hoge' borstademhaling. Hierbij worden de 'hulp-ademhalingsspieren' in de nek gebruikt, die eigenlijk bedoeld zijn om tijdelijk sneller te kunnen ademen. Als je constant op een verkeerde manier en te snel ademt, raken deze spieren overbelast. Dit verhoogde adempatroon leidt tot extra spanning in de nek en schouders, en verergert eventuele bestaande spanningsklachten.

Paradoxaal genoeg krijg je door deze snelle, oppervlakkige ademhaling minder bruikbare zuurstof binnen dan nodig is. Dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en verminderde concentratie. Vaak gaat deze ademhalingswijze hand in hand met opwinding, stress of angst.

Daarentegen bevordert een goede buikademhaling het herstel, de ontspanning en wordt de spanning in het nek- en schoudergebied verminderd. Bij een buikademhaling duurt de uitademing langer dan de inademing.

Hier zijn enkele tips voor een ontspannen ademhaling:

  1. Zorg ervoor dat strakke kleding of riemen geen belemmering vormen, zodat je middel vrij kan bewegen.

  2. Zit rechtop en maak gebruik van de rugleuning van je stoel. Wanneer het middenrif vrij kan bewegen, zal je lichaam waarschijnlijk de weg van de minste weerstand kiezen en deze ademhalingsspier gebruiken.

  3. Adem actief uit en laat het inademen vanzelf gebeuren.

  4. Besteed meer tijd aan de uitademing dan aan de inademing. Laat de uitademing ongeveer twee keer zo lang duren als de inademing.

  5. Adem rustig en zonder te forceren. Houd je schouders laag en ontspannen.

  6. Geef de voorkeur aan het inademen door je neus en het uitademen door je mond.

Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je een meer ontspannen ademhaling bereiken en de pijn en spanning in je schouders en nek verminderen. Het is belangrijk om regelmatig aandacht te besteden aan je ademhaling, vooral tijdens langdurig zitten en werken achter een beeldscherm. Neem de tijd om bewust te ademen en je zult de voordelen ervan ervaren in je algehele welzijn.

Wens je graag meer info? Maak een afspraak, we komen graag bij je langs!
Vorige post
Volgende post

Heb je nog een vraag over dit onderwerp? Contacteer onze adviseurs.